Konopljino olje

Prikaz vseh 4 rezultatov

Kaj je konopljino olje?

Vir esencialnih maščobnih kislin

Konopljino olje vsebuje 75-80 % večkrat nenasičenih maščobnih kislin (dobre maščobe) in le 9-11 % manj želenih nasičenih maščobnih kislin. Konopljino olje slovi kot eno najbolj nenasičenih olj pridobljenih iz rastlinskega kraljestva. Esencialne maščobne kisline (EMK), ki jih vsebuje konopljino olje so v naši prehrani potrebne bolj kot kateri koli drugi vitamin, vendar jih naše telo ne proizvaja naravno. Vnesti jih moramo iz zunanjih virov, torej s hrano. EMK so vključene v proizvodnjo življenjske energije v celotnem človeškem telesu, zato brez njih življenje ni mogoče. Na splošno imamo v običajni sodobni prehrani visoko pomanjkanje EMK. In to predvsem na račun velikega vnosa živalskih maščob v primerjavi z rastlinskimi maščobami, kar je posledica velike uporabe predelane hrane in mesa v primerjavi z naravnimi ekološkimi živili.

Najbolj uravnoteženo olje narave

Konopljino olje vsebuje 57 odstotkov linolne kisline, znane tudi kot omega-6, in 19 odstotkov linolenske kisline, znane tudi kot omega-3. Konopljino olje so poimenovali “najbolj popolno uravnoteženo olje narave” zato, ker vsebuje popolnoma uravnoteženo razmerje 3:1 med esencialnimi maščobnimi kislinami omega 6 (linolna/LA) in omega 3 (alfa-linolenska/LNA). Tako razmerje je pomemben dejavnik zdrave prehrane. Poleg tega vsebuje tudi manjše količine treh drugih polinenasičenih maščobnih kislin v gama-linolenski kislini (GLA) – 1,7%, oleinski kislini in stearidonski kislini. Ta kombinacija EMK je edinstvena med jedilnimi oljnimi semeni.

Obsežne študije so pokazale, da so številne pogoste bolezni povezane s pomanjkanjem ali neravnovesjem določenih maščobnih kislin v telesu. Simptomi so pogosto povezani s pomanjkanjem maščobnih kislin Omega 3 in Omega 6 ter njihovih derivatov, prostaglandinov. Večina ljudi, ki v svojo prehrano vključuje uravnoteženo razmerje esencialnih maščobnih kislin ima tudi zdravo kožo in močan imunski sistem.

Vpliv na presnovo

Kljub temu pa nekateri posamezniki lahko občutijo pomanjkanje določenih maščobnih kislin ali njihovih presnovkov, zaradi nedelujočih encimskih sistemov ali drugih razlogov zaviranja presnovnih poti, ki jih povzročajo genetski, z imunskim sistemom povezani ali celo okoljski dejavnikov. V več kliničnih študijah je bilo dokazano, da prehranska dopolnila z EMK ali njihovimi metaboliti (kot je GLA) pogosto preprečijo te težave. Ker konopljino olje vsebuje obe esencialni maščobni kislini (EMK) v idelanem razmerju, hkrati pa zagotavlja tudi dva presnovka EMK, je dober vir za preprečevanje teh težav.

Olje iz konopljinih semen vsebuje tudi…

Konopljino olje zagotavlja tudi zadostno oskrbo z antioksidanti (vitamin E), karotenom (provitaminom oz. predhodnikom vitamina A), fitosteroli, fosfolipidi in številnimi minerali, vključno s kalcijem, magnezijem, žveplom, kalijem in fosforjem. Vsebuje pa tudi majhne količine železa in cinka. Konopljino olje je tudi dober vir klorofila.

Proces izdelave

konopljino olje skodelica semena zeleno

Konopljo požanjemo in posušimo. S separatorjem ločimo semena, zeleno snov in stebla. Sledi še fino čiščenje semen. Kakovost semen ohranjamo s skladiščenjem v temnem, zračnem in hladnem prostoru (hladilnici) pri temperaturi do 11 stopinj C. Konopljino olje izdelujemo s postopkom hladnega stiskanja.

Ekološko konopljino olje stiskamo sproti (na 2 do 3 mesece), po potrebi, tako da je vedno sveže in kakovostno. Svežina je pri konopljinih izdelkih izjemnega pomena, saj luščina semena zagotavlja naravno zaščito pred oksidacijo (konopljino olje vsebuje koristne nenasičene maščobne kisline, ki so hitro pokvarljive). Pri stiskanju semen te zaščite več ni, zato je bistveno, da konopljino olje zaužijemo čim bolj sveže stisnjeno. Temperatura pri stiskanju olja ne preseže 35°C (hladno stiskanje).

Konopljino olje – uporaba

Konopljino olje se lahko zaužije kot dodatek jedem, kot solatni preliv ali pa kot prehranski dodatek (1 do 2 veliki žlici na dan). Toplota bo zmanjšala prehranske koristi konopljinega olja, zato se običajno ne uporablja pri kuhanju.

Priporočena dnevna količina konopljinega olja je 14-28 ml (1 do 2 žlici). To zagotavlja od 8 do 16 gramov Omega 6 (LA) in od 3 do 6 gramov Omega 3 (LNA).

Pozor: zelo nenasičena rastlinska olja, kot je konopljino olje, se denaturirajo s segrevanjem nad 150 °C, kar lahko povzroči proizvodnjo nezdravih transmaščobnih kislin. Ne uporabljajte ga kot nadomestek za olja za cvrtje. Po odprtju hranite steklenice tesno zaprte in jih shranite v hladilniku.

Konopljino olje vs. CBD kapljice (CBD olje, konopljine kapljice)

Mnogi pogosto zamenjujejo konopljino olje s CBD kapljicami, ki so poimenovane tudi kot konopljine kapljice ali CBD olje. Gre za dva popolnoma različna izdelka, ki imata skupnega le to, da sta izdelana iz rastline konoplje. Konopljino olje je izdelano s stiskanjem konopljinih semen, CBD olje pa iz zelene biomase konoplje (konopljini vršički, konopljini listi).

Konopljino olje ima številne prednosti in koristne sestavine

Olje vsebuje odlično razmerje med dvema esencialnima, za življenje nujno potrebnima, maščobnima kislinama, Omega 3 in Omega 6. V sodobni prehrani je razmerje med tema dvema maščobnima kislinama pogosto porušeno, konoplja pa zagotavlja optimalno količino Omega 3 in Omega 6 in sicer v razmerju 1:3.

Konopljino olje je tudi bogat vir vitamina E, ki skrbi za prožnost kože in ožilja. Omega 3 maščobne kisline v olju lajšajo vnetne procese in tako zmanjšujejo bolečine v sklepih, težave pri multipli sklerozi in revmatoidnem artritisu. Je tudi edino jedilno olje, ki vsebuje gama linolensko kislino (GLA). GLA krepi imunski sistem, pomaga pri predmenstrualnem sindromu, težavah s kožo, alergijah in pri bolečih sklepih.

Viri:

Hemp Oil Benefits: For Inflammation, Skin, PMS, and Menopause (healthline.com)

Hemp Seed & Oil Nutrition Information – Hemp Basics

Hemp oil – Wikipedia

What are the best hemp oil benefits? (medicalnewstoday.com)

How To Use Hemp Oil & Hemp Seed Oil In Your Everyday Life | mindbodygreen